Як вживати льон під час вагітності

Під час вагітності важливу роль відіграє харчування майбутньої мами як для неї самої, так і для малюка. Відомо, що неправильний раціон харчування може бути причиною таких проблем, як: гіпертонус матки (зробити посиланням), закреп (зробити посилання), молочниця (зробити посилання) та багато інших.

Харчування вагітної повинно бути збалансованим та поживним. Сьогодні я б хотіла розповісти про льон. Ті, хто мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом, впевнена, на собі неодноразово відчували його лікувальний ефект. А яку ж користь може принести льон під час вагітності і чи всім його можна?

Ця рослина багата на велику кількість жирних кислот, зокрема групи Омега, які підсилюють захисні властивості організму жінки, попереджують запальні процеси сечостатевої системи. А для малюка корисним також є селен, який міститься у насінні льону. Він потрібен для вироблення гемоглобіну, низький рівень якого у матері  спричиняє анемію і як наслідок – гіпоксію у плода, а це небезпечно для мозку маляти.

Льон можна вживати у вигляді насіння та у вигляді олії. В аптеці його можна придбати без проблем. Якщо ви будете додавати  насіння у випічку – то навряд чи отримаєте з того користь. Під час теплової обробки, льон, як і будь-які зерна, втрачає свої поживні властивості. Саме тому його радять додавати до теплих чи холодних страв. Це може бути фруктовий салат (посилання), сир, лінива вівсянка тощо. Зерна рекомендують молоти для кращого засвоєння поживних речовин організмом.

Але не всім може сподобатися запах перемеленого льону. Для таких є чудовий вихід – рослинна клітковина з насіння льону або ж лляне борошно. Клітковина – це оброблена рослина, у якій лишаються волокна. Її можна додавати як у холодну, так і у гарячу їжу, і у випічку.

Ще один варіант вживання льону – у вигляді олії, вона позитивно впливає на травну систему жінки, це особливо актуально якщо є така проблема, як закреп. Олію можна вживати як натщесерце, так і додавати як заправку до салатів.

Проте, не забуваємо, що все корисне тільки тоді, коли воно у міру. Насіння льону рекомендують вживати столову ложку на день, клітковину – дві чайні ложки на день, а олію – одна-дві столові ложки на день. Надмірне вживання насіння льону може спричини маткову активність.

Також льон має ряд протипоказань. Зокрема, його не можна вживати при гострих станах підшлункової залози, при захворюваннях жовчовивідних шляхів, панкреатиті, порушеному згортанні крові. Також заборонено вживати під час лікування антидепресантами та противірусними препаратами.

Не дивлячись на величезну користь цього насіння перед його вживанням потрібно порадитися зі своїм лікарем!

Приємної вам вагітності!


Фото та текст Олена Славінська ©

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *