Яблучний пиріг (шарлотка)

Коли мова йде про яблучний пиріг, одразу згадується шарлотка. Випічка, яка не лишає байдужою нікого, надзвичайно проста у приготуванні. А чи задумувалися ви колись над тим чому саме яблучний пиріг називається шарлоткою?

Виявляється, колись так називали десерт, який більше був схожий на хлібно-фруктовий пудинг, походить із Англії. Він складався з шарів яблук із цукром та черствого хліба, розмоченого у яйці з молоком. Зверху його прикрашали збитими вершками чи кремом та навіть морозивом. Такий рецепт був надзвичайно популярним, адже дозволяв із того, що є під рукою приготувати щось смачненьке. А ще його спеціально вигадали селяни для дружини Георга ІІІ – Шарлотти, яка до них завжди добре ставилася.

Згодом рецепт шарлотки змінювався в різних країнах по-різному. І зараз ми традиційно випікаємо яблучний бісквітний пиріг та теж називаємо його шарлоткою. До речі, у всьому світі найсмачнішими вважаються французькі шарлотки.

Тому пропоную вам рецепт шарлотки дещо змінений, але суть його така ж сама, готуємо із того, що є під рукою, особливо якщо вийшов термін придатності. Це я про сметану, наприклад. Сьогоднішня шарлотка буде якраз із використанням цього продукту.

Для того, щоб спекти яблучний пиріг із хрусткою скориночкою нам знадобиться:

·         борошно – 2 склянки;

·         цукор – 1 склянка;

·         сметана – 100 гр;

·         вершкове масло чи маргарин – 100 гр;

·         яйця – 3;

·         розпушувач;

·         ванілін чи ванільний цукор (за бажанням)

·         яблука – 2-3 (залежно від розміру);

·         кориця (за бажанням).

Спочатку потрібно підготувати яблука, якщо бажаєте можна почистити шкірку, а можна і зняти. Нарізаємо їх шматочками і залишаємо.

Для тіста беремо яйця та цукор і збиваємо міксером до появи густої та пишної маси.

Порада! Щоб яйця краще збивалися додайте до них дрібку солі.

До отриманої маси додаємо сметану та масло, вони зроблять наше тісто більш здобним, а масло додасть пирогу ту саму хрустку скоринку. Поступово вводимо борошно із ваніліном та розпушувачем. Консистенція маси має нагадувати густу сметану.

Її виливаємо на деко, попередньо застелене пергаментом, зверху викладаємо шматочки яблук. За бажанням посипаємо корицею, можна зернами кунжуту, льону.

Відправляємо шарлотку у попередньо розігріту духовку до 200 градусів на 30 хвилин. Готовність перевіряйте за зовнішнім виглядом. Кірочка має підрум’янитися.

Все, наша традиційна шарлотка готова.

Смачного!


Фото та текст Олена Славінська ©

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *