Спеції під час вагітності

Спеції – невіддільна частина кулінарії. Вони надають стравам кращого смаку, збуджують апетит та покращують травлення. Трави впливають не лише на їжу, а й на наш організм в цілому. Головне правило, яким варто керуватися під час вживання спецій вагітній – користь для організму та міра. У тому які спеції корисні, а вживання яких варто обмежити нам розповідає Аюрведа.

Аюрведа – #успішна система традиційної медицини із Південної Азії, у перекладі зі санскриту вона означає «наука про життя та довголіття». У свій час Аюрведа сприяла розвитку арабської та європейської медицини.

Які спеції та трави можна і потрібно вживати при вагітності?

Куркума. Надзвичайно корисний жовтий порошок. Вона підсилює захисні сили організму та допомагає протидіяти вірусним захворюванням. Особливо актуальним на початкових етапах застуди є вживання теплого молока із куркумою. Ця спеція містить йод, кальцій, фосфор, залізо, вітаміни групи В, С, К. Проте, якщо ви не вживали куркуму до вагітності, то не варто експериментувати з нею зараз. Вона може викликати алергічну реакцію.

Кардамон. Ця спеція може бути корисна тим, що зарадить під час токсикозу. Можна додавати декілька зернин до чаю чи до кави, якщо вам дозволяє лікар. Кардамон допомагає також боротися з апатичними й депресивними станами. Зерна кардамону містять білок, крохмаль, насичені жирні кислоти, залізо, цинк, камідь, фосфор, кальцій, магній, марганець, вітаміни групи В та аскорбінову кислоту.

Імбир – ще один чудовий помічник у піднятті захисних сил організму. Поряд із кардамоном допоможе під час токсикозу. До його складу входять вітаміни А, С, В1 та В2, амінокислоти, натрій, кальцій, калій, магній, цинк. Саме тому корисним напоєм для майбутніх мам є імбирний чай з лимоном.

Коріандр. Якщо ви любите моркву по-корейськи – то не варто собі у ній відмовляти. Адже коріандр допомагає при ранковій нудоті, діареї, при порушенні функцій нирок. Він містить всі необхідні мікроелементи, йод, залізо, вітаміни А, С, В1 та В2. Як приправу можна використовувати не лише зерна, а й листя (кінзу).

Чорний перець дозволяється лише у малих кількостях. Він допомагає під час нежитю та ознобі, покращує травлення. Перець містить у собі цукор, камідь, крохмаль, білок, кальцій, залізо, фосфор, вітаміни групи В, а вітаміну С у ньому втричі більше, ніж в апельсинах. Проте, якщо у вас є хвороби шлунку чи набряки – то краще від перцю відмовитися.

Сіль. Скільки всього можна про неї почути. Найбільш негативним відгуком про сіль є той, що вона затримує воду в організмі, що призводить до набряків. Проте, повністю відмовлятися від солі не можна. У складі солі 97% – хлорид натрію, все інше – добавки у вигляді йодидів, фторидів та карбонатів. У продажу можна зустріти різні види солі, кожен з яких відрізняється своїм складом.

Які спеції не варто вживати вагітним?

Можуть стати причиною скорочень матки: лавровий лист, кориця, шафран, кріп, кмин.

При гіпертонусі матки варто обмежити вживання базиліку, петрушки, орегано, гірчиці.

Дуже часто можна зустріти суміші різних трав зі спецій, як от хмелі-сунелі, прованські трави. Проте, від таких наборів варто відмовитися, адже невідомо який саме компонент може вам не підійти.

Парацельс говорив, що все-ліки, все-яд, вся справа у дозуванні. Тому одна булочка із корицею чи листочок лаврового листу в супі нехай вас не лякають.

Приємної вам вагітності!


Фото та текст Олена Славінська ©

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *