Кисломолочні продукти під час вагітності

Кисломолочні продукти під час вагітності

З приводу харчування у вагітних виникає завжди багато запитань. Які продукти корисні, які шкідливі, як одні продукти можна замінити іншими тощо. Воно й не дивно, адже майбутні мами хочуть лише найкращого та найкориснішого, як і для малюка, так і для себе.

У цій публікації мова піде про найпоширеніші кисломолочні продукти, які надзвичайно корисні для нашого організму. Вони виготовляються шляхом сквашування молока чи вершків разом із молочними бактеріями. У порівнянні зі звичайним молоком вони краще та легше засвоюються організмом. Одні із найкорисніших властивостей кисломолочки – це пригнічення хвороботворних організмів, відновлення мікрофлори кишківника, підсилення захисних сил організму. В день вагітним жінкам можна вживати до 600 мл різних кисломолочних продуктів. Але чи всі кисломолочні продукти однаково корисні під час вагітності? Давайте розберемося.

У нашому списку: кефір, йогурт, ряжанка, сир кисломолочний, сметана.

Кефір.

Користь. Засвоюється втричі швидше за звичайне молоко, укріплює зуби та кістки, саме тому особливо важливо його вживати у першому та другому триместрі, коли формується кісткова система дитини. До того ж у першому триместрі, коли найчастіше виникає токсикоз – він допомагає боротися із нудотою. Цей напій нейтралізує шкідливі мікроорганізми перш ніж вони можуть потрапити з кров’ю до плоду. До його складу входить 12 вітамінів та мінералів. Кефір низькокалорійний, тому про зайві кілограми можна не переживати та вживати кожного дня по склянці, бажано на ніч та у теплому виглядів. Якщо не подобається смак кефіру, можна його відкоригувати варенням, просто свіжими фруктами, корицею, ваніллю тощо.

Протипоказання: алергія на лактозу, підвищена кислотність шлунку, хвороби кишківника.

Йогурт.

Користь. Йогурт допомагає позбутися від закрепів, стабілізувати травну систему, знизити рівень холестерину, позбутися від молочниці. Але не всі йогурти однаково корисні. Якщо розглядати магазинні варіанти, то в них занадто багато цукру, додані стабілізатори та консерванти, та й корисність тих фруктів, що у них додають можна піддати сумнівам. Саме тому, купуючи йогурт, потрібно обирати «чистий», а вдома за допомогою фруктів та блендера зробити його за своїм смаком. А для того, щоб йогурт приносив користь потрібно уникати знежирених варіантів, адже у них відсутня така корисна молочна кислота. Звісно, найкраще, зробити йогурт власноруч. Зараз  не має жодних проблем, щоб купити спеціальну закваску та смакувати справді натуральним продуктом.

Протипоказання: не варто вживати жінкам із гастритом, язвою, підвищеною секрецією шлунку.

Ряжанка.

Користь. Ряжанка виготовляється шляхом закваски топленого молока саме тому має кремовий відтінок. Вона поживніша, ніж кефір і не має кислого присмаку. Цей продукт – джерело кальцію, магнію та заліза. Він нейтралізує токсини, допомагає очистити нирки та печінку. Склянка напою допоможе втамувати голод та справу, саме тому вона особливо актуальна у спекотні дні. Ряжанка – це природній антибіотик, саме тому її рекомендовано вживати під час поширення застудних захворювань. Активно вона використовується і в косметології майбутніх матусь – маски, скраби на її основі м’яко очищають шкіру та відновлюють волосся. Оскільки ряжанка містить більше жиру, ніж, наприклад, кефір, рекомендовано вживати її 2-3 рази на тиждень для уникнення зайвих кілограмів та зайвого навантаження на печінку.

Протипоказання: порушення процесів засвоєння кальцію, діарея, підвищена кислотність шлунку.

Сир кисломолочний.

Користь. Вважається одним із основних у раціоні вагітних, адже він, які усі інші кисломолочні продукти – чудове джерело кальцію. Окрім того у його складі містяться десятки вітамінів, ферментів, які сприятливо впливають на розвиток плоду. На відміну від інших продуктів у ньому міститься мало лактози. Завдяки йому покращується зір, укріплюється м’язова система та стабілізується нервова система. Варто пам’ятати, що неконтрольований прийом домашнього сиру перевантажує підшлункову залозу та нирки, саме тому лікарі рекомендують його вживати два-три рази на тиждень 100-200 грам. Вагітним краще обирати не надто жирний сир, адже він може призвезти до набору зайвих кілограмів. І, як у ситуації з йогуртами, краще не купувати готові солодкі сирки, адже нічого корисного для організму ви з них не отримаєте, а за допомогою заквасок можна зробити сир власноруч.

Протипоказання: індивідуальна непереносимість продукту, схильність до алергічних реакцій.

Сметана.

Користь. Насичена кальцієм, вітамінами А, В, D, сприятливо впливає на травну систему та обмінні процеси в організмі. Вона просто універсальна в раціоні, адже чудово поєднується з іншими продуктами у якості заправки, проте добова норма сметани не має перевищувати  20 грамів, адже вона надзвичайно калорійна.

Протипоказання: алергія на кисломолочні продукти.

Отож, можна сказати, що при правильному підході до вживання кисломолочних продуктів, вони надзвичайно корисні майбутнім мамам та їх малюкам, тому смакуйте ними та ростіть здорові.

Приємної вам вагітності!


Фото та текст Олена Славінська ©

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *