#глютен

 

Не розповідатиму про чудодійну дієту чи єдиний правильний спосіб життя. Тут не буде рецептів страв. Я розкажу лише про свої стосунки. І про стосунки деяких інших людей. З ним. З глютеном.

🌾

Частина перша.

Було літо. Багато свіжої зелені, овочів і фруктів. Пророщені зерна і хлібці з них. Рагу і каші. І на одного нем’ясоїда у сім’ї стало більше.
Так вже є, що наші харчові звички не змінюються в один день, тому людині важко одразу переключитись на ІНШУ їжу. У такий перехідний період вдома побільшало сої і сейтану – замінників звичних м’ясних страв. Це смачно. Це поживно. Це білок. Ви ж теж знаєте мантру, що білок потрібний, правда?

Так от. Спочатку у мене з’явилась важкість у шлунку. Не просто та, яка наганяє лінь. А така, ніби все, що я їм перетворюється на каміння. 💣Потім каміння стало вибуховим 💥 і почало трощити мій ШКТ з дня у день. Плюс до всього втома. Енергетичне виснаження.

Шукаючи причину дискомфорту, я поклалась на інтуїцію і подала заявку у небесну канцелярію 📯 Отримала відповідь у вигляді випадкового поста у фб, незнайомої мені людини 📜

Йшлось про #глютен.
Про алергію на нього.
Про дивовижне зцілення дівчинки з діагнозом «аутизм» у Росії при її переході на безглютенову дієту у США.
Про реакцію на глютен.
Про реакцію різних людей на саме слово «глютен».

Кому буде цікаво – напишіть у коментарях і я вишлю вам посилання на цю публікацію.

Погуглила ще трохи у цьому напрямку і вирішила спробувати. Стартував мій перший місяць #без_глютену.

Важкість, дискомфорт і все оте інше зникло вже за кілька днів.
Я усвідомила як тісно наш раціон зав’язаний на пшениці.
І вкотре переконалась, що будь-яка інформація – це одна велика суперечність, а істина десь посередині.

Час випробування минув і мені не хотілось повертатись до звичної їжі. Залишилось лише запитання – звідки у мене взялась оця непереносимість, якщо я все життя прекрасно їла хлібо-булочні вироби , пшеничні кашки і все було гаразд?

За останні півроку я переслухала і перечитала багато і від блогерів-експериментаторів, і від фахівців: імунологів, алергологів, дієтологів… І у мене склалась моя версія.

Але спочатку я все ж розповім вам ЩО таке глютен. А кому інформації буде замало, то гугл знає більше 

🌾

Отож, глютен, він же клейковина – сірувата маса, яку ви можете отримати вдома самостійно хоча б в якості лабораторного досліду з дітьми. 🤓

Замішуєте тісто з пшеничного борошна і води.
Мнете ретельно.

Залишаєте на деякий час відпочити (хай на годинку) у плівці, або просто накритим. Саме у цей час у тісті починається магія – клейковинні білки починають рости, сорбуючи воду і зв’язуються у безперервні тривимірні каркаси, які і надають тісту еластичності та пружності . Всередині каркасу – молекули крохмалю.

Потім ви кладете тісто у миску з водою і ставите під кран. Починаєте купати. Крохмаль поступово вимиватиметься, а та губчаста жуйка, яка залишиться і буде чистим глютеном, або пшеничним білком.
Це м’ясо багатьох вегетаріанців. Його відварюють у спеціях і роблять рулетики (оце на фото, наприклад, вони) і шашлики, відбивні і гуляші – все, що завгодно.

У глютені немає нічого страшного, якби не два моменти.

1️⃣️Перше – деякі люди його не переносять. ВЗА-ГА-ЛІ. Це захворювання зумовлене генетично і зветься целіакією. У жінок виявляється вдвічі частіше. До 1960-х вважалось, що воно виявляється лише у дитячому віці і має спадковий характер.

Зараз виділяють більше 5-ти різних видів целіакії, діагностують її у людей абсолютно різного віку і виявили, що часто вона супроводжує інші аутоімунні розлади, діабет 1-го типу, тироеїдит, лактозну недостатність, синдром Дауна та інші.

Крім того проявляє себе не лише розладами ШКТ, а й вигляді мігрені, анемії, психічних розладів… коли звичайне їх лікування не дає жодного ефекту.

І ні, ця хвороба не з’явилась отак раптово. Вона зустрічається у роботах вчених-лікарів Древньої Індії як «хвороба живота» з аналогічними симптомами, відома також під назвами водянистої діареї, ентеропатії, тропічної спру.

Жити з нею у нас не просто і дуже дорого, бо все лікування зводиться до пожиттєвого дотримання БЕЗглютенової дієти.
Але залишу хворобу – фахівцям. А більшості цікавішим буде другий момент.

2️⃣️Ми їмо хліб. Купуємо чи печемо. Ми знаємо, що він може бути пухким. 🍞 А може не вдатись. Господині, перед покупкою борошна часто перевіряють його, замішуючи невеличку паляничку з водою.
Люди давно помітили, що якість хліба залежить від борошна, з якого його печуть.

Допитливість призвела до того, що у 18 ст. вдалось виявити і виокремити з тіста оту саму причину пишності, пухкості і тривалішого зберігання – глютен.

Далі селекціонери почали працювати над виведенням нових сортів пшениці з підвищеним вмістом клейковини. Щоб випічка була смачнішою. Лише благі наміри.

А потім стало зрозуміло, що ця чудодійна добавка позитивно впиває і на інші продукти – сири, соуси, сосиски, ковбаси… «може містити сліди глютену», – бачили цей надпис? Згадайте на яких упаковках? Та практично на всьому!

Так зростала кількість глютену у щоденному раціоні. Зустрічала інформацію про те, що сьогодні за день людина з традиційним харчуванням споживає місячну норму цього білка мешканця з минулого.

Паралельно зросла і кількість людей, які, не маючи генетичної зумовленої непереносимості, все ж реагують на кількість. За даними Національного Інституту Здоров’я США – це 30% мешканців країни. У нас, думаю, не рахували )))

Спасибі, що дочитали. Продовження буде у наступному пості. Слідкуйте, якщо цікаво.

📌Розповім, що таке НГБЦ.
📌І чим БЕЗглютенова дієта відрізняється від НИЗЬКОглютенової.
📌І ще багато різного.


Якщо у вас є запитання щодо правильного харчування, здорового способу життя, безглютеної дієти – заходьте:
Олена Бараненко – сторінка у ФБ

Текст та фото Олена Бараненко ©

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *